Home Nieuws Vrachtschip Wagenborg ramt lichtbaken
Vrachtschip Wagenborg ramt lichtbaken PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Richard van der Kuijl   
donderdag 05 maart 2009 18:16
Het lichtbaken op het dek van de Dintelborg., © EPA/Fredrik Persson

Het Groninger vrachtschip Dintelborg van rederij Wagenborg heeft een 20 meter hoog lichtbaken met helikopterplatform geramd in de Botnische Golf. De totale schade is bijna één miljoen euro. "We maken best wel eens wat mee, maar zo'n curieus ongeval kan ik me niet herinneren", zegt Albert Engelsman, directeur van Wagenborg Shipping.

"Het is te stom voor woorden wat er is gebeurd. Onze tweede officier heeft niet goed opgelet op de brug. Of hij in slaap is gevallen of dat alcohol de oorzaak is, onderzoeken we nu. Feit is dat deze man wel alcohol heeft genuttigd. En dan is hij sowieso in overtreding, want Wagenborg duldt geen gebruik van alcohol of drugs als mensen aan het varen zijn. We hebben deze man, net een jaar bij ons in dienst, naar huis gestuurd."

De man, afkomstig uit de Oekraïne, wordt vrijwel zeker ontslagen. Volgens Engelsman treft de rest van de elfkoppige bemanning geen blaam. "De bemanning schrok toen ze een harde klap hoorden. Iedereen rende direct naar de brug, waarna een matroos op het voordek de lichtbaken met helikopterplatform aantrof."

Er is direct met de Zweedse kustwacht contact opgenomen. Die gaf de kapitein opdracht naar Stockholm te varen. In de Zweedse haven kwamen de autoriteiten tot de ontdekking dat het baken eigendom is van de Finse Rijkswaterstaat. Die heeft, volgens Engelsman, opdracht gegeven het gevaarte te slopen. De reder uit Delfzijl schat de waarde van het lichtbaken op zeker drie ton.

De ruim 130 meter lange Dintelborg ligt nu voor reparatie in de haven van Stockholm. Bij de opmerkelijke crash zijn geen gewonden gevallen. Wagenborg is verzekerd.

Lesmateriaal

De opmerkelijke aanvaring zal vrijwel zeker gebruikt worden als lesmateriaal voor de officieren in dienst bij rederij Wagenborg. "Dit is typisch een geval van: kijk, zo moet het niet", zegt directeur Albert Engelsman van Wagenborg Shipping.

Bron: Dagblad van het Noorden

 
Copyright © 2021 Langs sluizen en havens. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.