Home Nieuws Stranding Artemis
Stranding Artemis PDF Afdrukken E-mailadres
woensdag 12 maart 2008 09:00

Het Nederlandse vrachtschip Artemis is op 10 maart 's-morgensvroeg in zware storm bij het binnenlopen van de haven van het Franse Sables-d'Olonne bij La Rochelle op het strand gelopen. Volgens de kustwacht zijn de loods en de zes bemanningsleden van het 88 meter lange schip, dat ongeladen was, aan boord gebleven en is er geen gevaar voor vervuiling geconstateerd.

 

Bron: Nieuwsblad Transport

 11 maart 2008 19:40

Zojuist is bekend geworden dat de berging vanavond is mislukt. Wel is het schip met de kont naar zee gedraaid. Morgen wordt weer een poging gedaan.
Het schip is te bekijken via de webcam van Sables-d'Olonne

 

12 maart 11:00

Woensdagavond tussen 18.00 uur en 19.00 uur als het weer vloed is, wordt het vlottrekken hervat.

Dankzij de nieuwe kabelverbinding kunnen de bergers een sterkere kabel tussen de sleepboot hangen. Ook kan de coaster in de nieuwe posititie de eigen motorkracht beter gebruiken.

Twee eerdere pogingen het schip vlot te trekken mislukten, mede doordat een kabel knapte.

12 maart 20:15

Helaas is ook vanavond het vlot trekken van het schip mislukt. Wederom brak de sleepverbinding tussen de Franse sleepboot Abeille Languedoc (9.500 kW)en de Artemis. Het is niet bekend of de het Franse bergingbedrijf Abeille weer een nieuwe poging gaat wagen

 

De Franse sleepboot Abeille Languedoc, roepletters FNPC is gestationeerd in La Rochelle en in dienst van de Franse Kustwacht. Het 1585 bruto registerton grote schip is in 1979 gebouwd en eigendom van Abeille Sas in Parijs.

14 maart

Het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit gaat adviseren bij het vlottrekken van het Nederlandse vrachtschip Artemis, dat sinds maandag vastzit op het strand aan de Franse kust bij Nantes. Vandaag wordt zo'n 20.000 liter dieselolie uit het schip  verwijderd.

20 maart.

LES SABLE D'OLONNE - Het Nederlandse schip Artemis dat op de Franse kust bij de Bretonse plaats Les Sables d'Olonne was vastgelopen, is donderdag vlotgetrokken. Dat heeft een woordvoerder van rederij Amasus Shipping, beheerder van het schip, gezegd.

Drie keer eerder werd geprobeerd het lege schip vlot te trekken, maar dat mislukte steeds. Het schip liep op 10 maart vast op het strand toen het de haven van Les Sables d'Olonne probeerde binnen te varen, maar uit koers raakte.

Volgens de zegsman hebben twee sleepboten rond 16.00 uur het schip losgetrokken. Artemis is nu onderweg naar de haven van La Palice, ruim 90 kilometer verderop.

Bron: NU.nl

Veel foro's en filmpjes op deze Franse site http://www.lessablesdolonne.maville.com/

Laatst aangepast op zondag 23 maart 2008 12:56
 
Copyright © 2020 Langs sluizen en havens. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.